Czym jest pszenmix i czy warto go stosować?

lis 4, 2021 by

Czym jest pszenmix i czy warto go stosować?

Czym jest pszenmix?

Produkt powstaje przy produkcji izoglukozy z wysokiej jakości pszenicy. Produkt ten jest źródłem włókna i białka dla zwierząt hodowlanych, przede wszystkim do trzody i drobiu.
Pszenmix ma więcej białka, mniej błonnika niż pszenica paszowa. Jest porównywalna z kukurydzą pod względem energii, ale ma znacznie wyższą zawartość białka i szybsze tempo trawienia skrobi. Zawartość białka w pszenmixie jest bardziej zmienna niż w innych ziarnach paszowych ze względu na wiele klas uprawianej pszenicy. Ogólnie rzecz biorąc, ma naprawdę wysoką zawartość białka.
Produkt ten jest smacznym, strawnym źródłem składników odżywczych, które można stosować w diecie bydła mięsnego, jeśli podaje się je ostrożnie, aby uniknąć zaburzeń trawienia. Z żywieniowego punktu widzenia produkt można zdefiniować jako żywność typu energetyczno-białkowego, o pośrednich wartościach zarówno energetycznych, jak i białkowych.

Dlaczego pszenmix jest dobry dla zwierząt?

Produkt jest bogatszy w białko niż inne popularne zboża paszowe, takie jak kukurydza, jęczmień czy owies. Wszystkie ziarna zbóż mają na ogół niską zawartość wapnia i odpowiednią zawartość fosforu dla wszystkich klas bydła mięsnego Pszenica powinna stanowić nie więcej niż 40-50% mieszanki zbożowej dla zwierząt na diecie wysoko zbożowej (tj. zwierzęta paszowe, krowy mleczne). Sześć podstawowych składników odżywczych zwierząt to witaminy, minerały, białko, tłuszcze, woda i węglowodany. Spożywanie zbóż może powodować poważne problemy zdrowotne u bydła , w tym ropnie wątroby, wzdęcia i zespół nagłej śmierci. Badania wykazały, że częstość występowania ropni wątroby u bydła znacznie spada, gdy do ich diety dodaje się więcej pasz objętościowych, takich jak trawa lub siano. Produkt jest zatem świetną alternatywą w karmieniu zwierząt hodowlanych ze względu na swoje wartości odżywcze. I chociaż wszystkie ziarna zasadniczo dostarczają energii w postaci skrobi, istnieją różnice w składzie i szybkości uwalniania skrobi w przewodzie pokarmowym zwierzęcia . Skrobia zbóż ozimych ( pszenica , owies, jęczmień, pszenżyto) charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością i szybką degradacją.

Wady pszenmixu:

Chociaż produkt jest jednym z tradycyjnych produktów ubocznych w paszach dla zwierząt, nie zawsze są wykorzystywane w dobry sposób. W zasadzie nie jest pożądane, aby stała się jedynym źródłem odżywczym dla wysokowydajnych krów mlecznych. Ten rodzaj paszy, który powoduje znaczne zaburzenia równowagi z powodu nadmiaru białek o wysokim stopniu degradacji, wymaga dostarczenia fermentujących węglowodanów (skrobia, cukry), aby zapewnić odpowiednią synchronizację między białkiem a energią. Mixy pszenne nie zawierają wystarczającej ilości węglowodanów.

Related Posts

Tags